Preskoči na vsebina

Aluminijeve soli

Aluminijeve soli se že več kot pol stoletja uporabljajo kot aktivna sestavina v sredstvih proti potenju za nadzor znoja in posledičnega telesnega vonja. Pravzaprav tradicionalna uporaba aluminija za boj proti telesnemu vonju sega več sto let v preteklost v regije, kot so Evropa, Mehika, Tajska in Azija. Danes aluminijeve soli pomagajo milijonom ljudi po vsem svetu, da se počutijo in dišijo sveže ter so bolj samozavestni.

Izdelki proti potenju, ki vsebujejo aluminijeve soli, so učinkoviti, obsežno preverjeni in varni za redno uporabo. To stališče podpirajo znanstveniki za varnost izdelkov družbe Unilever in številni strokovnjaki za onkologijo, zdravstvene dobrodelne organizacije in zdravstvene ustanove.

Odgovori na vaša vprašanja:

Kaj so aluminijeve soli?

Aluminijeve soli so pridobljene iz aluminija, običajnega elementa na Zemlji. Aluminij je naravno prisoten v zemlji in vodi ter v številnih živilih.

Zakaj se v sredstvih proti potenju uporabljajo aluminijeve soli?

Aluminijeve soli so aktivna sestavina sredstev proti potenju – za nadzor znoja in s tem povezanega telesnega vonja. Ko nanesemo sredstvo proti potenju, se soli raztopijo v znoju ali vlagi pod pazduho. Raztopljena snov tvori gel, ki ustvari začasen »čep« v žlezi znojnici in zmanjša količino znoja, ki lahko preide na površino kože. Aluminijeve soli tudi naravno delujejo protimikrobno, zato nadzorujejo bakterije na koži in zmanjšujejo neprijetne vonjave.

Kakšna je razlika med sredstvom proti potenju in deodorantom?

Sredstva proti potenju delujejo na dva načina: preprečujejo potu, da doseže površino kože in nadzorujejo bakterije, ki povzročajo telesni vonj. Deodoranti ne vplivajo na pretok znoja, le preprečijo telesni vonj.

So aluminijeve soli varne?

Sredstva proti potenju se uporabljajo že več kot pol stoletja in so učinkovita, obsežno preverjena in varna za redno uporabo. Varnost je prednostna naloga družbe Unilever in vsi naši izdelki so strogo pregledani, preden so dostopni na trgu. Prav tako preučimo vse nove raziskave in pomagamo pri financiranju študij, da poskrbimo za dodatna jamstva.

Ali uporaba sredstev proti potenju poveča možnost raka dojke ali Alzheimerjeve bolezni?

Različne raziskave so iskale povezavo med aluminijem v sredstvih proti potenju in rakom dojke ali Alzheimerjevo boleznijo. Vendar pa strokovnjaki za onkologijo, dobrodelne organizacije in zdravstvene ustanove, vključno z ameriško agencijo za hrano in zdravila (FDA) in znanstvenim odborom EU za varnost potrošnikov, pravijo, da ni prepričljivih znanstvenih dokazov, da se tveganje za raka dojke ali Alzheimerjevo bolezen poveča z uporabo sredstev proti potenju.

Ali sredstva proti potenju z blokiranjem žlez znojnic preprečijo izločanje škodljivih toksinov?

Ne. Približno 95 % toksinov se iz telesa izloči preko jeter in ledvic. Telo se znoji, da nadzoruje svojo temperaturo, ne pa da odstrani toksine. Večine od 2 do 5 milijonov telesnih žlez znojnic ni v naših pazduhah, zato sredstva proti potenju nanje ne vplivajo. Samo 1 % telesnega znoja se proizvede v pazduhi. Samo zavedamo se ga bolj, ker ne izhlapi tako zlahka kot drugje na telesu.

Ali obstajajo alternative sredstvom proti potenju z aluminijevimi solmi?

Ljudje se lahko za nadzor telesnega vonja in občutek svežine odločijo za uporabo naših deodorantov. Ti izdelki se od sredstev proti potenju razlikujejo po tem, da pomagajo pri nadzoru bakterij, ki povzročajo telesni vonj, ne vsebujejo pa aluminijevih soli, ki zmanjšujejo pretok znoja.

Kako lahko ugotovim, kateri izdelki Unilever vsebujejo aluminijeve soli?

Najpogostejša aluminijeva sol, ki jo uporabljamo, je aluminijev klorohidrat. Aluminijeve soli, ki se uporabljajo v naših izdelkih proti potenju, so navedene na seznamu sestavin na embalaži izdelka.

Moški-prši-deodorant-pod-pazduho

»Ni verjetnih dokazov, da lahko uporaba kozmetike in izdelkov za nego kože, ki vsebujejo aluminij, poveča tveganje za raka dojke ali Alzheimerjevo bolezen, Parkinsonovo bolezen in druge nevrodegenerativne bolezni.«

Neodvisni znanstveni odbor Evropske komisije za varstvo potrošnikov (SCCS)

»Študije niso potrdile nobene vloge aluminija pri povzročanju Alzheimerjeve bolezni. Skoraj vsi sodobni znanstveniki so osredotočajo na druga področja raziskav in le malo strokovnjakov verjame, da običajni viri aluminija predstavljajo kakršno koli grožnjo.«

Združenje za Alzheimerjevo bolezen, ZDA