Preskoči na vsebina

Nadzor nečistoč

V nekaterih izdelkih se lahko pojavijo rahle nečistoče (znane kot „sledi“ ali „onesnaževalci v sledovih“) – bodisi zato, ker so naravno prisotne v surovinah, bodisi zato, ker nastanejo med proizvodnim procesom.

Želimo, da ljudje popolnoma zaupajo našim blagovnim znamkam. Trdo delamo, da bi bilo v naših izdelki čim manj nečistoč, in imamo strog nadzor kakovosti surovin in sestavin, ki jih uporabljamo, ter v proizvodnem procesu.

Specifikacije, ki jih določimo, zagotavljajo, da je raven kakršnih koli nečistoč v naših izdelkih za dom in osebno nego tako nizka, kot je razumno dosegljiva. Tako zagotavljamo, da je količina kakršnih koli sledi onesnaževalcev, prisotnih v naših izdelkih, varna za ljudi in okolje.

Nekatere izmed snovi, o katerih nas največkrat sprašujejo, so ftalati, živo srebro in 1,4-dioksan.

Ftalati

Ftalati so družina kemikalij, ki povečujejo prožnost in vzdržljivost plastike. Običajno se uporabljajo v materialih za embalažo, tleh, kablih, prtljagi, športni opremi in medicinskih napravah.

Pri izdelavi naših izdelkov ne uporabljamo ftalatov, čeprav so lahko prisotni zelo majhni sledovi, ki so v mejah varnosti.

V skladu z lastnimi standardi izogibanja ftalatom ne uporabljamo dietil ftalata (DEP), topila, ki se uporablja za spajanje sestavin za dišave. Namesto tega uporabljamo druge pristope za spajanje sestavin za dišave.

Vedno zagotavljamo, da so vsi ftalati, ki jih uporabljamo v embalaži, pod ravnmi, ki so jih regulativni organi ocenili kot varne.

Živosrebrove spojine

Živo srebro je težka, srebrno bela kovina, ki je pri sobni temperaturi tekoča. V nekaterih državah se tradicionalno uporablja kot sredstvo za posvetlitev kože. Izpostavljenost visokim koncentracijam nekaterih oblik živega srebra lahko povzroči alergijske reakcije, draženje kože ali poškodbe živčnega sistema.

Nobenemu izmed naših izdelkov za dom in osebno nego ne dodajamo spojin živega srebra. V surovinah, ki jih uporabljamo, kot je na primer smukec, strogo nadzorujemo vse neizogibne ravni v sledovih, ki jih mora biti pod 1 delcem na milijon. To je pod ravnmi, ki jih regulativni organi ocenjujejo kot varne.

Podpiramo dejavnosti širše industrije in regulativnih organov za zmanjšanje oz. prepoved namerne uporabe spojin živega srebra v izdelkih za dom in osebno nego.

1,4-dioksan

Izdelki za dom in osebno nego lahko vsebujejo majhne količine spojine, imenovane 1,4-dioksan, ki lahko nastane med proizvodnjo. Sledi 1,4-dioksana se naravno pojavljajo tudi v živilih, kot so paradižnik, kava in kuhan piščanec.

Regulatorji, vključno z Uradom za hrano in zdravila (FDA), ameriško agencijo, odgovorno za varnost hrane in zdravil v ZDA, so ugotovili, da ravni 1,4-dioksana v izdelkih za osebno nego ne predstavljajo tveganja za zdravje. Vendar pa je pri visokih stopnjah izpostavljenosti 1,4-dioksan možna rakotvorna snov za ljudi, zato skrbimo, da zmanjšamo njegove ravni z uvedbo strogega nadzora v proizvodnem procesu.

Zagotavljamo, da so ravni 1,4-dioksana v naših izdelkih za dom in osebno nego znotraj varnih parametrov. Že vrsto let uveljavljamo postavljeno omejitev pri 10 delcih na milijon za naše izdelke za osebno nego in 30 delcih na milijon za izdelke za gospodinjstvo. Ravni 1,4-dioksana so odvisne od sestavin in vrste izdelkov.

Dve-ženski-znanstvenici-Unilever-gledata-v-vialo