Preskoči na vsebina

Donorji formaldehida

Za ohranjanje izdelkov za dom in osebno nego v dobrem stanju uporabljamo konzervanse: brez njih bi jih lahko pokvarile bakterije, kvasovke in plesni. 

V naših izdelkih ne uporabljamo formaldehida kot konzervansa ali surovin, konzerviranih s formaldehidom. Vendar pa v nekaterih izdelkih za dom in osebno nego uporabljamo t.i. ‘donorje formaldehida’, kot je dimetil-dimetilhidantoin (imenovan tudi »DMDMH«). Donorji formaldehida sproščajo nizke ravni formaldehida skozi celotno obdobje uporabnosti izdelka, ga tako ščitijo pred kvarjenjem, hkrati pa ves čas ostajajo znotraj reguliranih ravni. V naših izdelkih za nego dojenčkov ne uporabljamo donorjev formaldehida.

Odgovori na vaša vprašanja

Kaj je donor formaldehida?

Donorji formaldehida se pogosto uporabljajo v izdelkih za osebno nego kot varni in učinkoviti konzervansi. Oddajajo majhno količino formaldehida skozi celotno obdobje uporabnosti izdelka. To počasno in omejeno sproščanje ohranja izdelke sveže, hkrati pa zagotavlja, da ravni formaldehida ostanejo zelo nizke. Tipični donorji formaldehida, ki se uporabljajo v naših izdelkih, so DMDMH, sečnina imadazolidinil, sečnina diazlidinil, natrijev hidroksil in metil glicinat.

So donorji formaldehida varni?

Regulatorji in znanstveniki po vsem svetu se strinjajo, da so donorji formaldehida varni pri ravneh, ki se uporabljajo v izdelkih za dom in osebno nego. Neodvisni ameriški strokovni odbor za pregled kozmetičnih sestavin in evropska znanstvena skupnost za varnost potrošnikov sta potrdila, da so donorji formaldehida varni, če se uporabljajo v kozmetičnih izdelkih. Tako kot pri vseh sestavinah, ki jih uporabljamo v izdelkih za dom in osebno nego, vedno spremljamo nove znanstvene raziskave in zakonodajni razvoj. Če so na voljo kakršni koli novi podatki, jih ovrednotimo. Če ti podatki spremenijo našo prejšnjo oceno tveganja, vedno ukrepamo.

So donorji formaldehida varni za otroke?

Tako kot velja za odrasle, se mednarodni regulatorji in vodilni znanstveniki strinjajo, da so donorji formaldehida v ravneh, ki se uporabljajo v izdelkih za dom in osebno nego, varni tudi za otroke. Nenehno spremljamo nove znanstvene raziskave in zakonodajne spremembe, da zagotovimo, da smo na tekočem z najnovejšimi razmišljanji in znanjem. Čeprav bi bili varni za uporabo, v naših izdelkih za nego dojenčkov donorjev formaldehida ne uporabljamo.

Ženska-si-šamponira-lase-pod-prho

»Sredstva za sproščanje formaldehida se lahko še naprej varno uporabljajo v kozmetiki na ravneh, določenih v njihovih posameznih ocenah varnosti pregleda kozmetičnih sestavin.«

Mednarodna revija za toksikologijo

Ali ste vedeli?

Vse zdrave človeške, živalske in rastlinske celice proizvajajo in uporabljajo formaldehid v ravneh, podobnih tistim, ki jih sproščajo konzervansi.