Preskoči na vsebina

Mikroplastika

Mikroplastika so drobni koščki plastike, ki lahko končajo v oceanih in potencialno škodujejo okolju. Večina mikroplastike izvira iz razgradnje večjih kosov plastike v oceanih, nekaj pa jih lahko nastane zaradi uporabe mikroplastike v potrošniških in industrijskih izdelkih.

Ozadje

Trenutno ni enotne dogovorjene definicije mikroplastike. V skladu s smernicami različnih strokovnih organizacij so mikroplastika trdni, v vodi netopni in biološko nerazgradljivi delci plastike s premerom do pet milimetrov. Ti delci izvirajo iz različnih virov, pri čemer jih večina izvira iz razgradnje večjih plastičnih materialov v vodi (npr. plastičnih vrečk, plastenk in pnevmatik) in tudi odpadanja sintetičnih vlaken s tekstila med pranjem oblačil ter pri uporabi čistilnih kroglic iz trdne plastike ali druge mikroplastike v vrsti potrošniških in industrijskih izdelkov.

Varovanje našega planeta

Zavedamo se, da narašča zaskrbljenost glede morebitnega vpliva mikroplastike na okolje, zlasti ko konča v naših oceanih. Zato nenehno uvajamo inovacije in iščemo načine za izboljšanje naše embalaže in formulacij s čimer zagotovimo varovanje planeta in naših krhkih vodnih ekosistemov.

Naš napredek in ambicije

Naša pot se je začela leta 2014, ko smo bili eno prvih podjetij, ki je prenehalo uporabljati majhne plastične kroglice v čistilih. Te so bile uporabljene v majhnem številu naših izdelkov za lepoto in osebno nego zaradi njihove sposobnosti, da nežno odstranijo odmrle kožne celice s površine kože. Zdaj uporabljamo alternativne sestavine za piling, kot so marelična jedrca, koruzni zdrob, mlet plovec, silicijev dioksid in orehove lupine.

Šest let pozneje se, kot del naše zavezanosti boju proti podnebnim spremembam in varovanju narave, osredotočamo na to, da bodo do leta 2030 naše formulacije biološko razgradljive.

Kot del tega smo v procesu odstranjevanja drugih trdnih polimerov, ki se biološko počasi razgradijo - te snovi v naših izdelkih za dom, lepoto in osebno nego nadomeščamo z naravnimi ali biološko razgradljivimi alternativami. Te vključujejo:

  • Dišavne kapsule: so mikroskopske kapsule, ki pomagajo pri uporabi manj dišavnih sestavin v izdelkih, hkrati pa zagotavljajo dolgotrajno svežino. Kapsule, ki se uporabljajo v naših deodorantih, smo že zamenjali z biološko razgradljivo alternativo in močno si prizadevamo, da bi v vseh naših izdelkih za dom, lepoto in osebno nego uporabljali le biološko razgradljive dišavne kapsule.
  • Sredstva za motnost: izdelkom pomagajo dati kremasto bel videz in uporabljajo se v nekaterih naših izdelkih za čiščenje kože, deodorantih in izdelkih za nego las ter v nekaterih naših tekočih detergentih za pranje perila. Sredstva za motnost, ki niso biološko razgradljiva, odstranjujemo iz vseh naših izdelkov, pri nekaterih izdelkih pa jih nadomeščamo z biološko razgradljivo alternativo.
moški-reciklira-plastenko