Preskoči na vsebina

Fenoksietanol

Fenoksietanol je bistra, brezbarvna tekočina z rahlim vonjem po vrtnicah, ki je naravna, vendar je pogosteje sintetična. Je eden najpogostejših konzervansov, ki se uporabljajo v izdelkih za osebno nego. 

Odgovori na vaša vprašanja

Kateri izdelki Unilever uporabljajo fenoksietanol?

Fenoksietanol uporabljamo v naši ponudbi izdelkov za osebno nego, vključno z vlažilci, čistili, mili, čistilnimi robčki in kremami za otroško kožo. Uporabljamo ga tudi v nekaterih tekočih detergentih za pranje perila.

Je fenoksietanol varen za vse starostne skupine?

Fenoksietanol je dokazano varen in učinkovit konzervans. Različni konzervansi delujejo bolje v različnih izdelkih, fenoksietanol pa je še posebej učinkovit v blagih formulacijah, ki so najboljše za dojenčke.

Naše ocene varnosti kažejo, da je fenoksietanol učinkovit in varen konzervans kozmetičnih izdelkov za vse starosti, do koncentracije 1 %. To je v skladu z ravnmi, ki jih dovoljujejo predpisi Evropske unije.

Učinkoviti konzervansi so ključni pri izdelkih za otroke, saj so otroci še posebej občutljivi na okužbe. Na podlagi obstoječih znanstvenih dokazov je fenoksietanol, kadar se uporablja znotraj določenih varnih ravni, popolnoma varen za vse starosti, vključno z majhnimi otroki. Tako kot pri vseh sestavinah, ki jih uporabljamo v izdelkih za dom in osebno nego, vedno spremljamo nove znanstvene raziskave in zakonodajni razvoj.

Mama-žgečka-malčka

Ali ste vedeli?

Fenoksietanol je naravno prisoten v zelenem čaju in cikoriji.

»Fenoksietanol je varen in učinkovit pri določenih ravneh v izdelkih za osebno nego in kozmetiki... in njegova varnost je bila obsežno dokumentirana iz vidika učinka na zdravje ljudi in okolje.«

Phenoxyethanol as a Safe and Important Preservative in Personal Care J Krowka in dr., Cosmetics & Toiletries (na spletu: 23. april 2014); natis 129 (5) 24-27 (junij 2014)