Preskoči na vsebina

Konzervansi

Konzervansi pomagajo ohranjati stvari sveže, oz. jih konzervirati. Konzervanse uporabljamo za zaščito naših izdelkov pred bakterijami, kvasovkami in plesnimi. Brez njih bi lahko naši izdelki začeli neprijetno dišati, spreminjati barvo ali plesneti.

Vsak naš izdelek preučimo, da lahko izberemo najboljši konzervans oz. kombinacijo konzervansov, pri čemer upoštevamo dejavnike, kot so vrsta izdelka, kako se bo uporabljal in kje bo shranjen. Na primer, pri kremah za kožo preučimo, ali se lahko zaradi ponavljajočega potiskanja prstov v izdelek onesnaži.

Poleg upoštevanja veljavnih zakonov in predpisov izvajamo lastne varnostne ocene in spremljamo nove znanstvene raziskave. Konzervanse dodajamo le, kadar so potrebni, uporabljeno količino pa skrbno nadzorujemo. To zagotavlja, da konzervanse uporabljamo varno in odgovorno.

Zavedamo se, da se nekateri ljudje določenim konzervansom izogibajo. Posledično lahko včasih razvijemo izdelke, ki takih konzervansov ne vsebujejo.

V naslednjih razdelkih si lahko preberete več o sestavinah konzervansov, o katerih nas najpogosteje sprašujejo. To so parabeni, metilizotiazolinon, donorji formaldehida in fenoksietanol.

Odgovori na vaša vprašanja

Kaj so konzervansi?

Konzervansi pomagajo ohranjati stvari sveže, oz. jih konzervirati. Poleg konzervansov, ki so narejeni umetno, jih najdemo tudi v naravi. Na primer borovnice, kumare, češnje in med vsebujejo parabene, medtem ko vse zdrave človeške, živalske in rastlinske celice proizvajajo in uporabljajo formaldehid.

Konzervanse uporabljamo, da ohranjamo izdelke varne, učinkovite in privlačne – ščitimo jih pred bakterijami, kvasovkami in plesnimi, ki bi jih lahko poškodovali in naredili nevarne.

Zakaj so potrebni konzervansi?

Brez konzervansov bi se številni izdelki lahko pokvarili, kar bi zmanjšalo njihovo učinkovitost in potencialno povzročilo težave, kot so okužbe kože ali oči. Vsi vemo, da se hrana lahko pokvari. Izdelki za dom in osebno nego se lahko pokvarijo na enak način – zlasti če so shranjeni v toplih in vlažnih okoljih, kot so kopalnice in kuhinje, ki spodbujajo rast bakterij, kvasovk in plesni.

Konzervansi nam tudi pomagajo narediti izdelke, ki so priročni za uporabo in shranjevanje. Na primer, izdelek brez konzervansov je morda treba hraniti v hladilniku ali zavreči kmalu po odprtju.

Zakaj Unilever uporablja različne konzervanse v različnih izdelkih?

Vsak konzervans ima različne lastnosti. Nekateri konzervansi delujejo bolje proti različnim vrstam bakterij, kvasovk in plesni kot drugi ali pa delujejo bolje z določenimi kombinacijami sestavin. Pri odločanju, kateri konzervans uporabiti, upoštevamo vprašanja, kot so: Kako bo izdelek izdelan in kako poteka transport? Kakšno je podnebje v državi, kjer se prodaja? Kako ga bo potrošnik najverjetneje hranil?

Če gre izdelek za osebno nego - je to izdelek, ki se ne izpira, kot je krema za obraz, ali izdelek, ki se izpira, kot je gel za prhanje? Če je izdelek za gospodinjstvo - na kakšnih površinah se bo uporabljal? Se uporablja za pranje oblačil na roke ali v pralnem stroju? Odgovori na ta vprašanja pomagajo ugotoviti, kateri konzervans ali kombinacija konzervansov je najprimernejša.

Ali ocenjujete varnost konzervansov?

Da. Varnost konzervansov, ki jih uporabljamo, so ocenili tako naši strokovnjaki za varnost kot zunanji organi. Vedno spoštujemo nacionalne zakone in predpise. Imamo tudi lastne globalne standarde, ki zagotavljajo dosleden pristop k varni uporabi konzervansov. Uporabljamo ustrezno količino konzervansov, da tako ohranimo kakovost in varnost izdelka ter hkrati zagotovimo, da vsak konzervans varno deluje z drugimi sestavinami v istem izdelku.

Ali vsi izdelki vsebujejo konzervanse?

Konzervanse uporabljamo samo takrat, ko so potrebni. Konzervansi so pogosto bistveni za zaščito pred bakterijami, kvasovkami in plesnimi. Vendar nekateri izdelki konzervansov ne potrebujejo, saj njihove sestavine, embalaža ali namen uporabe preprečujejo onesnaženje. Ti se pogosto imenujejo »samoohranitveni«.

Cenimo, da se nekateri ljudje želijo izogibati določenim konzervansom. Posledično lahko včasih razvijemo tudi izdelke, ki ne vsebujejo posebnih konzervansov.

Roke-vtirajo-kremo