Preskoči na vsebina

Natrijev lauret sulfat (SLES) in natrijev lauril sulfat (SLS)

Odstranjevanje umazanije z oblačil, posode in kože je pomemben del vsakdanjega življenja. Od mil in zobnih past do detergentov za pranje perila se številni izdelki ob uporabi penijo, da sprostijo svoje čistilno delovanje.

Sestavine, ki prispevajo k temu, se imenujejo površinsko aktivne snovi. Pri uporabi z vodo se penijo in dajejo izdelku sposobnost odstranjevanja umazanije. Dve površinsko aktivni snovi, ki pomagata pri čiščenju izdelkov na ta način, se imenujeta natrijev lauret sulfat (SLES) in natrijev lauril sulfat (SLS).

Dokumentacija o varnosti SLES in SLS je brezhibna in uporabljata se že vrsto let. Dolgotrajen stik naše kože s koncentriranim SLES ali SLS pa lahko povzroči draženje. Zato smo zelo previdni pri formulaciji naših izdelkov, da čim bolj zmanjšamo morebitno draženje in še vedno zagotovimo učinkovito čistilno delovanje.

Odgovori na vaša vprašanja

So izdelki, ki vsebujejo SLES in SLS, varni za uporabo?

Varnost SLES in SLS je bila jedro številnih znanstvenih študij. Rezultati kažejo, da so pomisleki nekaterih, ki spojini povezujejo z rakom, neutemeljeni. Nobeden od seznamov rakotvornih snovi, ki so jih sestavili ugledni organi, kot so Svetovna zdravstvena organizacija, Mednarodna agencija za raziskave raka ali Evropska unija, ne vključuje SLES in SLS.

Znanstveni pregledi neodvisnega ameriškega strokovnega odbora za pregled kozmetičnih sestavin (CIR) so ugotovili, da se lahko SLES in SLS varno uporabljata v kozmetičnih izdelkih in izdelkih za osebno nego. Preučili so ju tudi v okviru pobude za oceno tveganja za ljudi in okolje (HERA) o sestavinah v evropskih čistilnih izdelkih za gospodinjstvo. HERA posreduje nepristranske, pregledne in znanstveno ovrednotene varnostne informacije. HERA je ugotovila, da sta spojini varni in nista predmet pomislekov pri uporabi s strani potrošnikov.

Ali sta SLES in SLS varna za okolje?

SLS in SLES se biološko razgradita hitro in popolnoma. Naše okoljske ocene, ki upoštevajo njihovo široko uporabo po vsem svetu, kažejo, da trenutna raven uporabe ni zaskrbljujoča.

Dve-nasmejani-dekleti-pomivata-posodo