Preskoči na vsebina

Smukec je naravno prisoten mineral, ki se uporablja samostojno kot smukec v prahu in kot sestavina v naboru izdelkov za lepoto in osebno nego.

Uporaba smukca sega v devetdeseta leta 19. stoletja, ko so ga prvič uporabili za nego dojenčkov. Danes se smukec uporablja v številnih kozmetičnih izdelkih po vsem svetu in ima številne prednosti. Dobro se obnese kot puder za telo, ker zelo dobro vpija vlago. Pri pudrih za obraz nežno zapolni majhne prostore na površini kože in pomaga ustvariti mehak in enakomeren občutek. Je tudi zelo dobra osnova za barvna ličila, kot so senčila za oči in rdečila za lica.

Družba Unilever uporablja samo smukec, primeren za uporabo v kozmetični industriji. Obstaja veliko razredov smukca, v katere je razvrščen glede na stopnje čistosti. Na vrhu te lestvice čistosti je smukec, primeren za uporabo v kozmetični industriji, ki ustreza najvišjim stopnjam kakovosti in varnosti. Smukec, primeren za uporabo v kozmetični industriji, se pripravi z mletjem smukca iz rudnikov, ki so bili posebej izbrani zaradi visoke kakovosti in čistosti smukca. Smukec, primeren za uporabo v kozmetični industriji, uporabljamo v nekaterih naših kozmetičnih izdelkih in izdelkih za osebno nego, kot so izdelki za nego kože in deodoranti.

Kadar je smukec prisoten v katerem izmed naših izdelkov, je naveden na seznamu sestavin na embalaži.

Odgovori na vaša vprašanja

So izdelki, ki vsebujejo smukec, primeren za uporabo v kozmetični industriji, varni za uporabo?

Da. Varnost smukca, primernega za uporabo v kozmetični industriji, je podprta z desetletji znanstvenih dokazov ustanov iz vsega sveta, vključno z ameriško upravo za hrano in zdravila ter znanstvenim odborom Evropske komisije za varnost potrošnikov. Poleg upoštevanja veljavnih zakonov in predpisov izvajamo tudi lastne varnostne ocene in spremljamo nove znanstvene raziskave.

Slišal/-a sem, da je lahko v smukcu azbest, je to res?

V smukcu, primernem za uporabo v kozmetični industriji, ki ga uporablja družba Unilever, ni azbesta. Uporabljamo samo smukec najvišje kakovosti in najčistejšega razreda.

Ali vaši izdelki povzročajo raka?

Ne, izdelka ne bi dali na trg, če bi mislili, da bi njegova uporaba povzročila raka. Zelo skrbno spremljamo varnost naših izdelkov, naše središče za varnost in zagotavljanje okolja pa je na tekočem z novimi znanstvenimi informacijami o naših sestavinah, da bi zaščitili naše potrošnike.

Nedavno je potekala razprava o tem, ali smukec lahko povzroči raka, ker so nekatere opazovalne študije na ljudeh pokazale, da je uporaba smukca na področju genitalij povezana z nekoliko večjim tveganjem za nastanek raka na jajčnikih. Vendar so druge študije pokazale, da medsebojne povezave ni. Te medsebojne povezave ne pomenijo, da lahko smukec povzroči raka, in ni verjetne biološke razlage, kako bi lahko smukec, primeren za uporabo v kozmetični industriji, nanesen na genitalije, povzročil razvoj raka jajčnikov ali katere koli druge vrste raka.

Ovrednotili smo vse razpoložljive dokaze in ugotovili, da je uporaba smukca v naših izdelkih še naprej varna.