Preskoči na vsebina

Titanov dioksid

Titanov dioksid je bel prah, pridobljen iz naravnih mineralov. Včasih poimenovan TiO2, titanovo belilo ali CI 77891, se že vrsto let uporablja v različnih izdelkih, vključno s hrano, farmacevtskimi izdelki in kozmetiko. V živilih se titanov dioksid običajno imenuje E171.

Odgovori na vaša vprašanja

Katere so različne oblike titanovega dioksida v izdelkih za lepoto in osebno nego?

Titanov dioksid se proizvaja v pigmentnem ali nano razredu velikosti.

Delci titanovega dioksida pigmentne kakovosti so veliko večji od delcev razreda nano. Uporablja se kot sredstvo za beljenje in posvetlitev formulacij izdelkov. Titanov dioksid razreda nano je izdelan v obliki zelo drobnih (nano) delcev ter je prozoren in brezbarven. Običajno se uporablja v kremah za sončenje za učinkovito zaščito pred potencialno škodljivimi UV-žarki.

Je titanov dioksid varen?

Strokovne ustanove po vsem svetu menijo, da je titanov dioksid varen za uporabo v kozmetičnih in živilskih izdelkih - med te ustanove sodijo Evropski znanstveni odbor za varstvo potrošnikov (SCCS), Skupni strokovni odbor za aditive za živila (JECFA) in Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA). Titanov dioksid razreda nano je ocenil SCCS, Evropska komisija pa ga je odobrila za uporabo kot UV filter.

Tako kot vsi naši izdelki in sestavine tudi titanov dioksid, ki ga uporabljamo, izpolnjuje najvišje standarde kakovosti in varnosti, upošteva vse veljavne zakone in predpise ter izpolnjuje naše lastne varnostne ocene. Naši znanstveniki še naprej pregledujejo najnovejša znanstvena dognanja in so prepričani, da je titanov dioksid, uporabljen v naših izdelkih, varen.

Ali naj me skrbi uporaba titanovega dioksida v moji zobni pasti?

Ne. Zdravstveni strokovnjaki po vsem svetu so dokazali, da je titanov dioksid, ki ga uporabljamo v naših zobnih pastah, varen. V naših zobnih pastah nastopa kot belo barvilo, v ne-nano obliki, skladno z evropskimi predpisi. Gre za barvilo, odobreno za uporabo v kozmetiki, in upoštevamo vse predpise, ki veljajo zanj.

Ali obstajajo kakšne alternative zobni pasti s titanovim dioksidom?

Številne naše zobne paste ne vsebujejo titanovega dioksida, vključno z nekaterimi našimi izdelki iz nabora Signal (Signal Bio, Signal Nature Element, Signal White System, Signal Kids (Baby & Junior), Signal White Now Detox, Signal Anti-Cavity), Love Beauty and Planet in Schmidt’s Naturals.

Ali obstajajo drugi izdelki, pri katerih uporabljate titanov dioksid?

Titanov dioksid uporabljamo kot barvilo v nekaterih izdelkih za gospodinjstvo, vključno z detergenti za pranje perila, tabletami za pomivalni stroj in vložki za straniščno školjko. Uporabljamo ga tudi kot barvilo v omejenem naboru živilskih izdelkov, na primer v nekaterih naših prelivih in sladoledih.

Kako vem, ali izdelek Unilever vsebuje titanov dioksid?

Titanov dioksid je pogosto naveden na seznamu sestavin na etiketi izdelka, kadar se uporablja v prehrambenih izdelkih ter izdelkih za dom, lepoti in osebni negi.

V živilskih izdelkih se titanov dioksid na etiketi izdelka pojavi kot »E171« ali titanov dioksid, odvisno od lokalnih predpisov. V izdelkih za lepoto in osebno nego je sestavina navedena s številko barvnega indeksa (CI) - CI 77891. Kadar v naših kremah za sončenje uporabljamo titanov dioksid razreda nano, je to na seznamu sestavin navedeno kot »titanov dioksid« [nano].

V izdelkih za gospodinjstvo je prisotnost titanovega dioksida navedena v skladu z lokalnimi predpisi, ki se po svetu lahko razlikujejo. V nekaterih državah titanov dioksid ni naveden, če je uporabljena le majhna količina sestavine. V drugih državah je titanov dioksid na seznamu sestavin razvrščen pod »barvila«. Evropski predpisi zahtevajo, da se vse sestavine za gospodinjstvo navedejo na spletnem mestu za pomoč potrošnikom. Našo stran z informacijami o sestavinah izdelka najdete tako, da obiščete povezavo »Kaj je v naših izdelkih«.